burevestnik.bg - Мобилна версия

Мнения и коментари

Разузнавачът Бойко Пенков: Българските служби са пробити

Разузнавачът Бойко Пенков: Българските служби са пробити

На въпрос пробити ли са българските служби, бившият заместник директор на военното разузнаване Иван Пенков отговори: „Разбира се!”. Той обясни, че всички разузнавателни служби са интерес на чуждите служби. „Тези пробиви излизат един след друг от 2000 г. насам. Последните години се случиха тежки пробиви в посока националната сигурност. На чуждите разузнавачи се предоставя дискретна, информация, до която има допир разузнавателна служба в НАТО", обясни той.

 

"Тази служба притежава информация, която интересува Русия”, допълни Пенков. По този въпрос той категорично смята, че има нужда от реформа.

 

„Думата сливане ме настройва негативно. Разбирам, че се подготвя някаква реформа и част от нея ще бъде сливане, обединяване на двете служби за външно разузнаване. Трябва първо да видим аргументите”, заяви бившият заместник директор на военното разузнаване.

 

Той коментира предлаганите промени в разузнавателните служби. Атанас Атанасов даде пример с това как е в Германия. И също така напомни, че през 2014 г. също е имало подобен опит за сливане.

 

„Имал съм контакти с немското военно разузнаване и с националната им разузнавателна служба – не съм останал впечатление, че са слети двете служби. Намирам го за абсурдно”, каза Пенков.

 

Той коментира, че поне в 100 държави от ООН има военно разузнаване и цивилно или политическо разузнаване, или служба за външно разузнаване.

 

„Проблемът е, че двете служби в корена си имат различно предназначение”, коментира Пенков.

 

По думите му военното разузнаване е продължение на армията, а националното е продължение на държавата.

 

„Не знаем какво предвиждат да се направи в рамките на това сливане. Ако се говори за буквално обединение, административно обединение, това означава, че ще трябва някои структури да се съкратят, защото те ще се повторят. Възможно е, примерно, секторите им за анализ, до дейността на които в крайна сметка опира недоволството от сегашния разузнавателен продукт, може да бъдат те реформирани, може нови професионалисти да бъдат осигурени”, коментира Пенков.

 

„Г-н Атанасов и министърът на правосъдието днес говори - те намекват, че ще се запазят службите автономността. В такъв случай какво сливане има? Ще се сведе само до общ началник? Но това не е сливане”, смята Пенков.

 


Още от Мнения и коментари
Online radio