burevestnik.bg - Мобилна версия

Мнения и коментари

Първан Симеонов вижда възможност за технически кабинет на Борисов, част от ДПС и ПП-ДБ

Първан Симеонов вижда възможност за технически кабинет на Борисов, част от ДПС и ПП-ДБ

"Цепнатината в ДПС създава интересен момент - всички срещу Пеевски. Това може да доведе до формирането на технически кабинет с участието на Борисов, което означава ГЕРБ, част от ДПС и ПП-ДБ с идея на нова форма на сглобката, с цел съдебна реформа". Това каза социологът от "Галъп" Първан Симеонов в ефира на "Здравей, България".

 

"Решението Пеевски да е съпредседател на ДПС е на Доган. То е взето с убеждението, че ще бъде продължена линията на живота на почетния председател, за да бъде Пеевски негов наследник и партията да се отдалечи от Анкара. Пеевски обаче е прекалил в разчистването на хора, а те са отишли да се оплачат на Доган", допълни Симеонов. 

"В ДПС не изглежда да има сериозен конфликт, някакви хора се опитват да се легитимират чрез Доган, защото тече смяна на поколенията. Пеевски може и да е правил неща зад гърба му. Втората хипотеза е за сериозен конфликт, но съпредседателят държи ресурса на партията. Когато две крила в един и същи етнос започват да се карат, арбитър е митрополията", коментира социологът. И допълни, че е възможно КС да реши да върне правомощията на президента за служебен кабинет.

 

Според него Борисов не е искал проектокабинета "Желязков" да бъде приет и именно затова той е бил толкова партиен.

 

Полигологът Стойчо Стойчев посочи, че въпросът защо Доган е дал тези указания за гласуването на проектокабинета остава без отговор. "Можеше да го направи седмици по-рано, когато течаха консултации. Доган сигурно казва много неща, въпросът е защо ги казва, каква е аргументацията".

 

По думите му Доган има "трагична" история със своите наследници. "Започвайки от Гюнер Тахир, минавайки през Корман Исмаилов, Касим Дал, Лютви Местан и стигайки до Пеевски. Но трябва да оставим настрана цялата мелодрама. Фокусът следва да е върху причините Доган да даде препоръка да не се подкрепя кабинета на Желязков", категоричен е Стойчев. 


Още от Мнения и коментари
Online radio