burevestnik.bg - Мобилна версия

Мнения и коментари

Николай Радулов: В рамките на месец Гешев ще си отиде

Николай Радулов: В рамките на месец Гешев ще си отиде
"Нещата са така задействани с промените в Закона за съдебната власт, че в рамките вероятно на месец Гешев ще си отиде". Това е мнението на експертът по национална сигурност Николай Радулов. 
 
"Не мисля, че дела, които са се движили с години, ще могат да получат такъв бърз заряд, че в рамките на 2 седмици да дадат такъв видим резултат. Те няма как да стигнат до обвинение, до своя процесуален край. Те биха могли да стигнат до ситуация, която прокуратурата отново да реши да ги хвърли в публичното пространство, т.е. да се окаже политически натиск, за който знаем, че въпреки че го отрича прокуратурата, тя наистина си служи. Особено по време на управлението на главния прокурор Гешев, прокуратурата има сериозното желание да се превърне в политически играч. Вероятно това ще е единственият възможен за нея начин да реагира в сегашната ситуация", коментира той в интервю за предаването "Преди всички". 
Според него т.нар. дела на трупчета са сложени по такъв начин на трупчета, че изваждането им от тази ситуация изисква време, което главният прокурор обаче очевидно няма:
 
"Главният прокурор се задейства по отношение на Борисов след цяла поредица от неща, някои от които бяха продуцирани лично от него, други, които му се случиха, и в крайна сметка, когато разбра, че нещата отиват натам неговите покровители да го изоставят, тъй като вече не само им е ненужен, а дори вреден - реши да се задейства. /.../ Този опит, който прави сега с извикването на Борисов, с искането на депутатския имунитет на Добрев има символично значение, без вероятно да има практическо такова". 
По думите му има взаимна зависимост между прокуратурата и политиците.
 
Николай Радулов смята, че през цялото време Гешев се е чудил дали ако си подаде оставката, ще го оставят на спокойствие и "няма да го погнат". Той обаче е разбрал, че няма да го оставят на мира, за да се запази Борисов непокътнат и неговите изяви да не попречат да се състави правителство, добави мнението си той. 
 
По думите му без записът да мине експертизи, не може да се съди. Нямаме основание да мислим, че записът абсолютно точно възпроизвежда разговора, подчерта експертът. 
 
Присъствието на израелски експерт не може да бъде насочено към Гешев, защото той е жертва на атентат, каза още Николай Радулов. И обясни: 
 
"Очевидно е бил психически в неадекватно състояние. Както разбираме е бил в отпуск. Т.е. този, който взима решения и който би трябвало адекватно да действа, е неговият заместник. Към него трябва да бъдат отправяни тези обвинения. Дали Гешев, в битието си на пострадал и на човек в отпуск, може да издава разпореждания да бъде допуснат чужд експерт, без да се мине през необхоидмите процедури, които са задължителни. Трябва да бъде разгледано държанието в този случай на заместник главния прокурор". 

Още от Мнения и коментари
Online radio