burevestnik.bg - Мобилна версия

Мнения и коментари

Испанската евродепутатка Ева-Мария Попчева: Не си губете времето с референдуми за еврото

Испанската евродепутатка Ева-Мария Попчева: Не си губете времето с референдуми за еврото
"Тези, които организират референдуми за приемане на еврото, да не си губят времето, защото няма никакъв смисъл" - това каза испанската евродепутатка от български произход Ева-Мария Попчева, която е заместник-председател на комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Тя обаче посочи, че отлагане на влизането на България в еврозоната може да има, ако парламентът не приеме необходимите законодателни реформи.
Според евродепутатката, основните причини за инфлацията са цените на енергията и на храните. Тя отхвърли твърденията, че това се корени във въвеждането на еврото и допълни, че в някои случаи цените дори са се понижили, след като това е било направено. Запитана за референдума у нас, тя отговори:
"Това, което бих им казала, е да не си губят времето. Това не е нещо, което може да се реши с референдум. Той е против българската конституция и против договорите на ЕС. България има задължението да се присъедини към еврото".
Ева-Мария Попчева обаче предупреди, че забавяне на присъединяването към еврозоната може да има, ако политическите сили не желаят това. В отговор на въпрос на БНР тя подчерта:
"Разбира се, ако Народното събрание не направи реформи. Това е политическо решение. Ако политическите сили в България не желаят да това, ще е много трудно. В крайна сметка е важно българските граждани да поемат своята отговорност и да изистват от своите представители да си свършат работата".
 

Още от Мнения и коментари
Online radio