burevestnik.bg - Мобилна версия

Мнения и коментари

Илияна Йотова: България не е пред фалит, нямаме нужда от нов заем от МВФ

Илияна Йотова: България не е пред фалит, нямаме нужда от нов заем от МВФ

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че България не е пред фалит. По думите ѝ страната ни няма нужда да вземе нов заем от Международния валутен фонд, нито да се променя споразумението с фонда, нито да тегли нов дълг.

Йотова коментира, че предупрежденията на финансовия министър Росица Велкова от вчера са сигнал към цялата политическа класа в момент, в който служебният кабинет подготвя проект на нов държавен бюджет за тази година:

"Надявам се още в първите дни, когато заработи новото Народно събрание, този бюджет да бъде приет, защото цялата държава има нужда от това. Вчерашните реакции на политиците са показателни. Те не са нормални, но са обясними в една предизборна обстановка. Всеки изтълкува тези сигнали така, както на него му беше добре".

Йотова отхвърли политически твърдения, че "служебният кабинет иска да ограби парите на хората":

"Подобни квалификации не правят чест на нито един политик…Вярвам на служебния кабинет, че докато те работят и финансовият министър е Росица Велкова, нито ще има фалит на държавата, нито ще има нужда от нови дългове…20 дни преди изборите не искам да правя прогнози, че няма да има редовно правителство. Нашата позиция, на президентската институция, винаги е била за това в една парламентарна република да има редовен кабинет, така че силно се надявам, че след 2 април ще има редовно правителство. Служебният кабинет ще подготвя проект за бюджета, но Народното събрание трябва да го приеме час по-скоро".


Още от Мнения и коментари
Online radio