burevestnik.bg - Мобилна версия

Мнения и коментари

Иван Савов за стрелбата по крадец: Полицаите са постъпили правилно

Иван Савов за стрелбата по крадец: Полицаите са постъпили правилно

Полицаите са постъпили правилно. Трябва да има допълнително уточнение за ситуацията – колко агресивни са били лицата. Първият изстрел е бил предупредителен, вторият в краката. Изстрелът в рамото е в следствие на това, че бягащият е паднал и по случайност куршумът го уцелил. 

Това коментира криминалният експерт Иван Савов по случая с убит от полицията 18-годишен младеж, ограбил две момичета в столицата.

Стреляли са в краката, за да могат да го спрат. Целта е лицето да остане живо. Това е крайна мярка и никой колега няма да тръгне да стреля току-така към престъпник. Традиционно в полицията се насажда страх за изпозлването на огнестрелно оръжие. Затова има много случаи, в които полицаи е можело да се намесят, а не са, добави Савов.

Той уточни, че в закона пише, че оръжието се използва в краен случай. „За нас може би е валидно предложението, че може да бягат още. Най-вероятно полицаите са преценили, че не могат да го спрат. Освен това е даден предупредителен изстрел във въздуха. Лицето не се е подчинило“, обяснява още криминалният експерт.

Да съдят полицай, изпълнил задълженията си, за умишлено убисйтво е безумие. В полицията има много истории, на които са им съсипали живота след като са употребили оръжие по време на работа, дори когато са защитили собствения си живот, коментира още Иван Савов.


Още от Мнения и коментари
Online radio