burevestnik.bg - Мобилна версия

Мнения и коментари

Доц. Албена Танева: Предизборните кампании са сведени до монолози и размяна на клишета

Доц. Албена Танева: Предизборните кампании са сведени до монолози и размяна на клишета

„Имаме системен проблем, който трябва да разрешим. Това е начинът, по който е регламентиран процеса на предизборните кампании. Те са сведени до монолози и размяна на клишета. Никой с никого не разговаря. Медиите пък са безгласни декори на тези процеси. Липсата на истински дебат е голям проблем“.

Кандидатирането за овластяване има компонент на работодателска дейност, разясни доц. Танева. 

„Трябва да има партийна субсидия, но освен разговор за размера й, трябва да се обсъжда и за какво партиите имат право да я харчат. Тя трябва да се дава, за да развиват своя капацитет през цялото време и да не се номинират случайни хора по време на изборния процес“.

Големият смисъл на политиката е да можем да говорим, да спорим,  а не да сведем целия процес до някакъв шумен и формален начин на изява, смята тя.

„Жалко е когато политиците избягват истинските дебати. Устойчивата политика и сериозните политици могат да формулират дългосрочни виждания. Големият успех не е само в технологията на рекламата по време на избори и в използването на опорни тези. Заблуда е, че това продава. Никой не е наистина изморен от политическото. Всички трябва да помислим как да се промени ситуацията, за да имаме уважение към него. Да се потърсят системните дефекти. Формален ритуал по овластяване не е идеята на демократичния процес“.

Ако политиците просто дават щедри обещания за разрешаване на проблемите, тогава контрата остава в избирателите – доколко могат да разсъдят дали чутото е валидно, или са просто ефектни приказки, смята политологът.

Има емоционален вот, когато има потребност да се случват нещата, обясни доц. Танева.

Човек не търси през изборите наказание, а развитие, смята тя.

Големият въпрос за политическото лидерство е да се изразят тези и послания, които да увлекат гражданите и те застанат зад определена теза, а не срещу някого, обясни политологът в ефира на предаването „ Нещо повече“. 

„Усещането за озлобление и екзалтация е сред от проблемите, с които трябва да се справим“.

Източник: БНР

Още от Мнения и коментари
Online radio