burevestnik.bg - Мобилна версия

Здраве

Норовирусът се предава чрез замърсени ръце и храни

Норовирусът се предава чрез замърсени ръце и храни

Внезапно начало на силно повръщане и диария може да означава, че сте се заразили с норовирус – най-честия причинител на гастроентерити. Той принадлежи към голямото семейство на ентеровирусите и е далечен роднина на вируса на полиомиелита.

Инфекцията, която често наричат стомашен грип, може да се хване по всяко време на годината. Инкубационният период на вируса е до два дни. Първите симптоми са гадене, повръщане и диария няколко пъти на ден, болка в корема и в някои случаи загуба на вкус. Телесната температура се повишава. Тези признаци на стомашен грип се допълват от симптоми на обща интоксикация – слабост и бледност на кожата. След няколко дни здравето се нормализира, но още един месец преболедувалият е напълно способен да заразява другите.

Стомашният грип е опасен за хора на всяка възраст, но като правило по-старите и децата са най-податливи на болестта. Все още не е ясно дали след инфекцията се развива имунитет към вируса. Някои хора се разболяват от грип само веднъж, докато други са податливи на инфекция през целия си живот.

За съжаление вирусът на стомашния грип е много жизнеспособен. Той не умира след мокро почистване с конвенционални препарати, устойчив е на замръзване и нагряване до 60 градуса. Норовирусът се унищожава само от дезинфектанти с достатъчна концентрация на хлор.

Лечението на стомашния грип обикновено се състои в прием на активен въглен и спазване на строга диета. Млякото и млечните продукти са категорично изключени от нея. Въпреки факта, че киселите млека са източник на ценни пробиотици (лакто и бифидобактерии), които са от съществено значение за възстановяването на организма, е по-добре да ги спрете за известно време.

Профилактиката е проста и банална, но е ефективна: поддържане на лична хигиена (миене на ръцете преди хранене, след използване на тоалетна и преди приготвяне на храна), консумация на чисти и термично обработени храни, безопасна вода и напитки.

trud.bg


Още от Здраве




Online radio