burevestnik.bg - Мобилна версия

Здраве

Над 370 000 противогрипни ваксини осигури здравното министерство за хората над 65 г.

Над 370 000 противогрипни ваксини осигури здравното министерство за хората над 65 г.

Здравното министерство е осигурило средства за над 370 хиляди противогрипни ваксини, с които да бъдат имунизирани хората с навършени 65 години през есенно-зимния сезон. Ваксините са безплатни за желаещите, а целта на програмата е намаляване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и бактериални инфекции.

След големия интерес от страна на възрастните хора към противогрипните ваксини през миналата зима, за тази година в държавната програма е заложено разширяване на обхвата на профилактика срещу тези вируси. През 2022  година са били поставени над 187 хиляди ваксини и са обхванати 12.6 процента от хората на и над 65 години, а за тази година целта е да се обхванат 25 процента, посочват от здравното министерство. 

Договарянето на количествата ваксини става между Здравната каса и фирмите-вносители. След доставянето им у нас те ще бъдат разпределени към здравните инспекции и с тях ще могат да се снабдят личните лекари, при които има желаещи да си поставят такава ваксина. 

Хората в напреднала възраст са най-уязвими към грипните инфекции. По данни на здравното министерство ваксинопрофилактиката намалява тежкото протичане и усложненията при тях до 60 процента, а смъртните случаи – до 80 процента.   


Още от Здраве
Online radio