burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Щети за 500 млн. евро след наводненията в Словения, риск от преливане на реки и в Австрия

Щети за 500 млн. евро след наводненията в Словения, риск от преливане на реки и в Австрия

Две трети от Словения са засегнати от наводненията, които са най-голямото природно бедствие в историята на страната. Щетите по всяка вероятност ще надхвърлят половин милиард евро, съобщи словенският премиер Роберт Голоб след заседанието на Съвета за национална сигурност, цитиран от БТА.

Пътната и енергийната инфраструктура са засегнати особено сериозно наред със стотици домове, Чърна на Корошкем, град в долина в област Корошка, все още е напълно откъснат, има недостиг на питейна вода и оборудване, което ще бъде транспортирано там по въздух.

Пороите в цялата страна предизвикаха наводнения, покачване на подпочвените води и свлачища. Регистрирани са повече от 3000 инцидента в 145 от 212-те общини на Словения, а 121 души са били евакуирани с хеликоптер.

Стихията отне живота на трима души – словенка и двама нидерландски туристи. Още хора се издирват.

Силните валежи в Южна Австрия, които продължиха и през последната нощ, затрудниха службите за извънредни ситуации да се справят с големите наводнения, предаде ДПА. Въпреки че дъждът не бе толкова силен, колкото се очакваше, властите евакуираха къмпингите в най-южната австрийска провинция Каринтия, както и в съседната провинция Щирия, като предпазна мярка. По данни на австрийското радио са в тези райони са били изпратени повече от 2500 пожарникари и десетки военнослужещи.


Още от Европа
Online radio