burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Фон дер Лайен отиде изненадващо в Украйна. Напредва ли Киев към ЕС?

Фон дер Лайен отиде изненадващо в Украйна. Напредва ли Киев към ЕС?

На изненадваща визита в Украйна пристигна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Посещението й идва непосредствено преди да излезе доклада за напредъка на страната по пътя й към блока. Той трябва да бъде публикуван следващата седмица. 

 

Украинският депутат Ярослав Железняк каза в канала си в Telegram, че се очаква фон дер Лайен да говори пред парламента. По всяка вероятност шефката на ЕК ще се срещне и с украинския президент Володимир Зеленски-


В сряда ще стане ясна оценката на ЕС за напредъка на Украйна по пътя й към Общността. Киев трябва да изпълни различни икономически, правни и други критерии, за да разчисти пътя за започване на преговорите за присъединяване през декември.

 

Украйна, която кандидатства за присъединяване към Европейския съюз дни след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., вижда присъединяването към блока като свой основен приоритет, пишат от агенция "Ройтерс". Кандидатурата на Украйна получи тласък в четвъртък, когато германският външен министър Аналена Бербок заяви, че е уверена, че блокът ще придвижи кандидатурата на Украйна следващия месец.


Преговорите за членство обикновено отнемат години и включват широка правна, политическа и икономическа реформа.


Още от Европа
Online radio