burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Не се очаква България да свали ветото за РСМ на срещата на върха на ЕС

Не се очаква България да свали ветото за РСМ на срещата на върха на ЕС

На срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел и на срещата на европейските лидери след това не се очаква конкретно предложение от България за снемане на ветото ѝ върху Северна Македония.

Евродепутатът от "Обнови Европа" и докладчик за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк определи като "много добро" френското предложение за решаване на двустранния спор с България по време на пленарното заседание вчера.

Източник от ЕС каза вчера, че се очаква решение на българския парламент. Според този източник френското предложение е единственото, по което може да се намери решение.

Неизвестността идва от факта, че няма решение на българския парламент - нещо, без което премиерът в оставка Кирил Петков бе категоричен, че няма да промени позицията на страната ни.

Запознати твърдят, че ситуацията се усложнява и поради липса на решение на кабинета в оставка, което да бъде предложено за гласуване в Народното събрание.   

Според дипломатически източник от ЕС обаче, призивът на българската опозиция в подкрепа на френското предложение е ясен сигнал, който може да постави на една линия управляващи и опозиция. Той определя това като "положителна тенденция" и допълва, че ако има решение на българския парламент, тогава може да се свика заседание на постоянните представители на ЕС, след което Съветът на Общността да одобри решението. Възможно е и да се пристъпи към по-опростената писмена процедура.

Най-вероятно европейските лидери ще дадат статут на кандидат-член на Украйна и Молдова, а на Грузия - европейска перспектива.

Последният развой на събитията в Украйна, в т.ч. и тяхното отражение върху продоволствената криза също ще бъде обект на дискусии. 


Още от Европа
Online radio