burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Заради горските пожари

Над 20 овъглени тела в Северна Гърция, а в Александруполис тече евакуация

Над 20 овъглени тела в Северна Гърция, а в Александруполис тече евакуация

Над 20 тела са открити в гориста местност в Северна Гърция, засегната от горски пожари през последните четири дни, съобщи гръцката противопожарна служба. Първоначалните доклади предполагат, че загиналите може да са мигранти, предава Би Би Си. Регионът Еврос в североизточна Гърция, недалеч от турската граница, е опустошен от пожари.

Невъзможно е да се овладее огънят в Александруполис, признават гръцките власти. В момента евакуират крайните квартали на града, до които достигна огнената стихия. В района духа много силен вятър и непрекъснато се разпалват нови огнища. Магистралата в посока Комотини е затворена и за евакуацията се използват обходни маршрути. В евакуацията по море помагат собственици на яхти, пише БНР. Пациенти от болница са били преместени, когато пожарите са достигнали Александруполис. Пламъците са стигнали на територията на университетската болница в града и новородени бебета и пациенти в интензивно отделение са били евакуирани с ферибот.

Говорителят на противопожарната служба Янис Артопойос каза, че се разследва възможността жертвите, открити във вторник, да са влезли нелегално в Гърция, като се има предвид, че няма съобщения за изчезнали жители. Регионът на Еврос се превърна в един от най-популярните маршрути за сирийски и азиатски мигранти, пресичащи река Еврос от Турция към Европейския съюз. Европейският съюз мобилизира допълнително европейска помощ към Гърция за справяне с продължаващите опустошителни горски пожари.

Изображение от европейския сателит METEOSAT-11 показва силата и мащаба на горските пожари в Гърция, като от снимката се вижда плътен дим, покриващ небето в няколко области в страната, предаде гръцката телевизия „Скай“. Димът от пожарите в района на Еврос достигна 950 км на югозапад, покривайки площ от около 110 000 кв.м.


Още от Европа
Online radio