burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Затворена остава магистралата Атина-Солун, без пътни такси до понеделник

Затворена остава магистралата Атина-Солун, без пътни такси до понеделник

Преминаването на превозни средства ще бъде безплатно и в двeте посоки до понеделник, 11/9 в 6 сутринта, от пунктовете за таксуване на моста Рио – Антирио, на Егнатия Одос между Солун и кръстовището с Йония Одос, по нареждане на Министър на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас.

Решението е взето, за да се ограничат разходите за пътуване, поради спирането на трафика на магистралата между Атина и Солун, поради лошото време.

Разходите се поемат от държавата по силата на Концесионния договор, като ще последва нова актуализация, ако се наложи удължаване на тази извънредна мярка.

Националният път Солун-Атина и страничните му пътища са затворени в почти половината страна, поради тежката ситуация с наводненията в Тесалия, но и преливането на река Пеней (Пиниос на гръцки език).

По-конкретно, националният път Атина-Солун е затворен от Катерини до Ламия. В посока Солун националната магистрала и нейните странични пътища са затворени от Лариса до Иматия.

Обстановката в Тесалия остава изключително тежка. Тялото на 77-годишен мъж, беше открито чак на остров Евбея. Той е изчезнал при наводненията от плаж край Волос. Тревога буди и съдбата на хората, които все още се намират в неизвестност. От снощи опасно се покачват и водите на езерото Карла край Волос, като в резултат са залети големи райони и в югоизточната част на Тесалия.

По въздух са спасени 767 души, на много места с въздушни средства се доставя храна, вода, лекарства и завивки. Общо хората, изведени от наводнените райони от спасителните екипи, са 3443.

Сред военните части, изпратени в наводнените райони, е и бригада пехотинци, които оказват помощ в силно пострадалия от водната стихия пристанищен град Волос. Властите обясняват, че военните ще могат да помогнат с тежки машини, които по-лесно ще достигат до изолираните села. Военните инженери ще строят временни мостове на местата, където те са унищожени или повредени.

trud.bg


Още от Европа
Online radio