burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

ЕЦБ повиши основните си лихвени проценти, Кристин Лагард предупреди за по-висока инфлация

ЕЦБ повиши основните си лихвени проценти, Кристин Лагард предупреди за по-висока инфлация

ЕЦБ повиши основните си лихвени проценти със 75 базисни пункта (0,75 процентни пункта) като мярка срещу рекордната инфлация. Така лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 2 на сто. Лихвеният процент по депозитите става 1,5 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 2,25 процента. На миналото си заседание, проведено на 8 септември, членовете на Управителния съвет на ЕЦБ увеличиха лихвите също със 75 базисни пункта, а през юли - с 50 базисни пункта.

Институцията очаква да продължи да вдига лихвените проценти и занапред, "за да гарантира навременното връщане на инфлацията към нейното средносрочно целево равнище от 2 на сто".

Инфлацията в еврозоната остава твърде висока и опасността от рецесия расте главоломно, заяви управителката на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Продължителност на войната в Украйна си остава голям риск, подчерта Лагард, според която вероятността от рецесия се очертава много повече на хоризонта. Рисковете за перспективите за инфлацията, която се движи около 10 процента в еврозоната през септември, са във възходяща посока, добави тя.

"Най-сериозният риск в краткосрочен план е последващо покачване на цените на дребно в енергетиката. В средносрочен план може да има поскъпване на енергийните суровини и на храните".

Ръководителката на ЕЦБ коментира, че инфлацията "понижава реалните доходи на хората и вдига разходите на компаниите", пречи на потребителските разходи и забавя производството.

 


Още от Европа
Online radio