burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Германия е изправена пред рецесия

Германия е изправена пред рецесия

Германия е изправена пред рецесия. По предварителни данни на Федералната статистическа служба държавната хазна е похарчила 42 млрд. евро повече, отколкото е получила.

Милиардите помощи в резултат на енергийната криза тласнаха германския държавен бюджет дълбоко на червено през първата половина на годината. Спрямо брутния вътрешен продукт дефицитът на федералното правителство, провинциите, общините и социалното осигуряване е 2,1%. Последният път, когато дефицитът е бил по-висок, е бил през първата половина на пандемичната 2021 г.

След мразовитата икономическа зима германската икономика не успя да набере инерция през пролетта. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) е в застой спрямо предходното, както обяви и Федералната статистическа служба днес във Висбаден.

Така очакваното пролетно съживяване не успя да се осъществи. През зимното полугодие германската икономика се свиваше две поредни тримесечия и по този начин изпадна в така наречената "техническа рецесия".

Институтите за икономически изследвания и множество банкови икономисти наскоро прогнозираха, че най-голямата европейска икономика ще се свие леко през 2023 г. като цяло и по този начин ще изпадне в рецесия.

Източник: БНР

Още от Европа
Online radio